Indien u deze aankondiging niet goed kunt lezen, klik dan hier voor de online versie
Logo Movies that Matter Wereldpremiere 'Bloedbroeders'

Van vrijdag 20 tot en met zaterdag 28 maart a.s. vindt in Den Haag een speciale editie van het Movies that Matter Festival plaats. Het internationale film- en debatfestival over mensenrechten, vrede en vrijheid is met 2 dagen verlengd, en presenteert naast zeventig spraakmakende films dit jaar zes grote talkshows, de live uitzending van VARA´s radioprogramma Spijkers met Koppen en drie exposities in en rond Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.
En er is dagelijks  een gevarieerd verdiepingsprogramma met Q&A´s, debatten met internationale gasten en muziekoptredens. Movies that Matter Festival; meer dan film alleen!

Op zondag 22 maart vindt op dit festival de wereldpremière plaats van de zesdelige VARA-serie Bloedbroeders in de vorm van een marathon. Een Turks-Nederlandse journalist (Sinan Can) en een Armeens-Nederlandse musicalacteur (Ara Halici) onderzoeken hoe hun familie honderd jaar geleden betrokken was bij de Turkse massamoord op de Armeniërs. In een zesdelige ‘documentaire roadmovie’ van de VARA ondernemen Sinan en Ara een reis door Turkije en Armenië.

Honderd jaar geleden speelde zich in het Ottomaanse Rijk (het huidige Turkije) een drama af. Onder bewind van de Jonge Turken vonden meer dan achthonderdduizend Armeense inwoners van het rijk de dood. Tot op de dag van vandaag zijn Turken en Armeniërs het oneens over de toedracht van deze gruwelijke episode in de geschiedenis. Terwijl Armeniërs – net als de meeste historici – ervan overtuigd zijn dat er een genocide heeft plaatsgevonden, wordt dit door Turkije met kracht ontkend. De overheersende mening in Turkije is dat er in de Eerste Wereldoorlog verraad is gepleegd door de Armeniërs en dat de bloedbaden van 1915 plaatsvonden tijdens wederzijdse gewelddadigheden.

In hun zoektocht naar de waarheid beleven Sinan en Ara niet alleen emotionele en confronterende ontmoetingen, maar komt onvermijdelijk ook hun vriendschap onder druk te staan.

De vertoning bestaat uit 6 delen van 45 minuten.
Na afloop van de marathonvertoning van de wereldpremière van Bloedbroeders is er een Q&A en nagesprek met de makers en genocide-expert Ton Zwaan (UvA, NIOD). Daarna zijn zij te gast in de talkshow Present Past in de foyer van Theater aan het Spui.

Wij verzoeken  u vriendelijk dit programma via uw website en/of andere publicaties onder de aandacht van uw collega's, relaties en achterban te brengen.
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw medewerking en graag tot ziens op het festival!

Meer informatie over het festivalprogramma, reserveringen en kaartverkoop vindt u op de Movies that Matter Festival website: www.moviesthatmatter.nl  

Movies that Matter on Twitter  Movies that Matter on Facebook  Movies that Matter on Instagram  Movies that Matter on Youtube